Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Rota Spanje
Mijn leven en aktiviteiten in Rota (Cadiz) Spanje
_
Home__Weblog__Prikbord__Foto's__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Na ruim 10 jaar zeilen neergestreken in Rota. Mijn hobby's zijn fotograferen, tekenen en schilderen. Vergeet niet in het gastenboek te schrijven!!



Mijn Profiel

Hans Koudenburg2
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend



Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Weer wat foto's
10 april 2016 11:45


Plaza de Andalucia
22 april 2014 10:40

Zeilen 25
16 april 2014 10:09

Tintilla de Rota
15 april 2014 11:06




Fotoboeken


Acryl schilderijen (22)
_
plaatjes van Rota (24)
_

Aquarellen algemeen (10)
_
pentekeningen Rota/Cádiz enz. (7)
_

Lucillo (12)
_
Monasterio de Rodilla (10)
_



Weblog Vrienden


Bennekesblogje
Van: Benneke

Redsblog
Van: redone

Hera
Van: hera

Koken kunst kouten
Van: wenny-m

Veracruz
Van: VeraCruz

Limburg49
Van: Korenwolf49

Mijmeringen
Van: Ofsen

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Bie wotterkaant
Van: Greet---Gribou




Gastenboek berichten

Catharina48
24 april 2016 10:02
_
Vandaag de dag dat je hans feliciteren mag.. mijn wensen van vooral gezondheid en geluk zijn voor jou.

Ulbe en Lusanna
26 juni 2014 00:26
_
Dit is allemaal toch wel bijzonder mooi. Hans, wat een prachtig reisverslag, en jawel, waar wij in voorkomen, zoals op Curacao en Cuba, klopt het allemaal. We waren weer even terug in de tijd.Mooi allemaal. Groetjes aan Ineke.

Catharina van Catharina's wandelwegen
24 april 2014 10:24
_
Proficiat met je verjaardag. ik wens je een gezond gelukkig nieuw jaar erbij...en eh...proost!




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Benneke om 20:09
_
Benneke Online

Door fraagis om 20:05
_
Fraagis Online

Door LadyLely om 19:50
_
LadyLely Online

Door Annemoon om 19:46
_
Annemoon Online

Door Annemoon om 19:46
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Annemoon om 19:44
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door vriend55 om 19:42
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door vriend55 om 19:41
_
Vriend55 Online





_

Andere artikelen



Peque's wijnhobby


De druiven worden van de steeltjes losgewreven.

Ik had al eens eerder geschreven over mijn vriend Peque en zijn wijn-hobby. Nu, in de maand augustus is er geoogst en zo ook de 'Tintilla' druif hier in de buurt.


Het is een erg kleine donker rode druif, waar men dus de hier gewilde dessertwijn 'Tintilla de Rota' van maakt.
Maar Peque heeft andere ideeën. Hij heeft net als vorig jaar weer 300 kg. van deze druif gekocht en gaat verder met zijn privé wijn project. Hij is vastbesloten om er een gewone tafelwijn van te maken, dus géén dessertwijn maar wel een hele goede! Hij maakt het volgens de manier waarop ze hier zo'n honderd jaar geleden wijn maakte. Maar dan in veel kleinere hoeveelheid dus. Géén toevoegingen, chemicalien enz. Dus puur natuur!!
Dus 1 september kwamende druiven aan op de kleine campo van Peque.
Hij had mij gevraagd om te helpen en ook om zo nu en dan foto's te maken. Ook Serge (een vriend) en zijn broer waren van de partij.
Hij vertelde me dat normaal, als de druiven geplukt zijn de stelen gewoon mee gaan in het proces van persen en fermenteren. Deze steel bevat wel een hoop tanine wat de smaak niet altijd ten goede Komt.

Hier doen we het vandaag heel anders! Hij heeft een kleine kunststof-soort van badkuip staan. Daarover liggen twee bakken van geplastificeerd draadstaal. Door de druiventrossen met de hand hier overheen te drukken en ze dan heen en weer te halen, hou je uiteinde-lijk alleen de stelen over. Die gooi je dan weg.

Dan komt het moment dat de kuip voor ongeveer een derde gevuld is met druiven. Dit is het moment om schoenen en sokken uit te trekken, en de voeten in een bak water te wassen... Dán de kuip in stappen en lekker stampen maar! Dat lijkt simpel, maar je moet wél geduld Hebben.
Peque ging als een trotse vader samen met Hugo zijn zoon de kuip in en ze begonnen driftig te stampen.
Dit hebben ze een kleine 20 minuten volgehouden, toen vond vader het welletjes!!

Daarna wordt de 'druivenslurrie' met een emmer overgeschept in kunststof vaten. Dan begint het fermenteren.

Dit fermenteren duurt ongeveer 20 dagen. Toen alles op deze manier gedaan was en de hele boel was opgeslagen in de kunstof vaten (twee stuks) zijn we naar huis gegeaan.
De tijd dat het fermentatieproces duurde ging Peque twee maal daags naar z'n campo om de boel om te roeren.

Afgelopen zaterdag ( 22 sept) ben ik weer aangetreden want nu moest de inmiddels jonge wijn worden gezeefd en de pulp die dan overblijft in de zeef gaat de pers in.

Die pers is een stukje handwerk van 'Paco' de wijnboer. (zie foto)

De wijn die uit de pers komt gaat ook in de kunststof container en
dan vindt de tweede fermentatie plaats.
Eind november gaat de wijn in het eiken vat en blijft daar tot volgend jaar zomer. Daarna wordt de wijn bebotteld en gaat voor minimaal een jaar de kelders in van 'Bodega el Gato' in Rota.

Uiteraard hebben we de wijn al geproeft. De wijn smaakte zo lekker dat het niet bij proeven alleen is gebleven. Nu al zacht als fluweel en een mooie smaak. (Dat kan nog wat worden!!!)

De most die uit de pers kwam is naar een geitenboerderij gegaan. Zij gaan experimenteren door dit in kleine hoeveelheden aan kaas toe te voegen. (roodschimmel???????) geen idee!







Vader en zoon stampen er op los!


De druivenslurrie incl. het sap gaat in kunststof vaten om te fermenteren.


Roeren...2x per dag!


filteren en de pulp gaat de pers in.


De pers wordt gevuld.


Persen


Nu al lekker!!!



Geplaatst op 25 september 2012 18:28 en 3476 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Benneke  
25 sep 2012 20:20
Hoi Hans, wat leuk omdat van dichtbij mee te maken. Je verhaal is duidelijk en de foto's er bij maken het compleet. Zo kleinschalig zal er haast geen wijn gemaakt worden.
Leuk om weer even iets van je te horen. Een hartelijke groet voor jou en Ineke.

Benneke

Redone  
25 sep 2012 20:22
Ziet er allemaal god uit Hans, belooft een "rode"winter te worden, rode kaas en wijn!! :grin:
_





_
Benenalie  
25 sep 2012 20:45
Dat lijkt me wel bijzonder om zo van dichtbij mee te kunnen zien Hans!!
Echt handen en voeten werk!
Groenschimmel kaas ken ik wel heerlijk,maar die roodschimmel!! :grin:

Franslj.1  
25 sep 2012 20:54
Heb je dit artikel vóór of direct ná het proeven geschreven, Hans?

Heerlijk, om op deze natuurlijke en geduldige wijze de druiven tot een glas wijn te laten ontstaan..!!

Groet.. franslj.
_





_
Willem.J.1  
25 sep 2012 21:06
Geweldig om de beschrijving te lezen en de foto's te bekijken.
Wij maakten ooit ook wel wijn (niet zo'n lekkere -dus eenmalig ), maar dit is andere koek.... eh nee, wijn.

Hans Koudenburg2  
26 sep 2012 13:54
Dag Ben, Dank voor je reactie.
Ja, dat was leuk om mee te maken. En nog leuker....de wijn wordt erg goed en smaakt nu al!
Groetjes, Hans
_





_
Hans Koudenburg2  
26 sep 2012 13:58
Dag Ria, ook dank voor je reactie!
Een rode winter... In ieder geval hoop ik hier op een natte winter!
Dat hebben we wél nodig. En wat betreft die rode kaas.... tsja....we zullen zien. Groetjes Hans

Hans Koudenburg2  
26 sep 2012 14:00
Dag Alie, dank voor de reactie!
Die vellen en pitten uit de pers gaan naar een geitenboerderij die ook zelf kaas maken vlak bij ons. Dus we zullen het wel horen en wie weet misschien proeven... Ik laat het zéker weten als het zover is!
Groetjes, Hans
_





_
Hans Koudenburg2  
26 sep 2012 14:04
Dag Franslj, Dank voor je reaktie... Ik heb het geschreven NA het proeven! Een dag of twee later om precies te zijn! Hik!
Groetjes, Hans

Hans Koudenburg2  
26 sep 2012 14:09
Dag Wim, Ook jij dank voor je reactie.
Het is natuurlijk een leuk expiriment om wijn te maken, maar Peque is sommelier van beroep en weet heel veel af van deze materie,
Dat helpt natuurlijk wél en dan die druif... zo klein...maar heel zoet!
Ik denk dat het haast niet mis kan gaan.
Peque denkt er waarschijnlijk anders over! Groetjes uit een nu regenachtig Rota, Hans
_





_
Hera  
26 sep 2012 22:12
Leuk en interessant wat je nu weer kunt laten weten en zien over de wijnhobby van je vriend.
Destijds heb ik het ( druiven) oogstfeest meegemaakt in Jerez de la Frontera - nog nooit had ik zo een feest meegemaakt. Inderdaad het trappen van de druiven en dat met ik weet niet hoeveel man tegelijk. De muziek eromheen De flamingo dansers erbij. INeens zie ik het weer voor me.
Maar.... op kleine schaal dit van jouw vriend mee te maken is wel heel bijzonder he. Nu maar wachten op het goede jaar

Gast  20 nov 2012 08:04
Dag Hans doet me denken aan de tijd dat ik ook zelf wijn maakte, raar maar waar eigen wijn kan geen andere wijn tegen op. Goed geproeft dus heel goed men moet weten wat het vat in gaat, proost, HGR, Bertus :grin:
_





_
Korenwolf49  
05 dec 2012 17:07
Hans ziet er lekker uit ,vakmansschap is meesterschap,had ook wel zin om te proeven ha..............

vr gr Wiel..